
UNITED STATES OF AMERICA 

FEDERAL TRADE COMMISSION 
WASHINGTON, D.C. 20580 

 

 May 1, 2000  

Richard T. de Mayo, Esq. 

President and Chief Executive Officer 

TSYS Total Debt Management, Inc. 

P.O. Box 6700 

Norcross, Georgia 30091-6700  

Re: Section 803(6) of the Fair Debt Collection Practices Act  

Dear Mr. de Mayo: 

This responds to your request for a staff opinion regarding the Fair Debt Collection Practices 

Act ("FDCPA"). You ask whether employees of a collection agency are covered by the FDCPA 

when they attempt to collect debts by contacting consumers under the following circumstances. 

The collection agency begins to collect the accounts when they are two, three, or four payments 

past due, but when the creditor has not yet charged the accounts off. The collection agency's 

employees ("agency employees") use the name of the creditor, rather than the name of the 

agency, when calling or writing to consumers about the accounts. The agency employees are 

located at the office of the agency, and the agency controls the practices and procedures that the 

agency's employees follow in collecting the accounts. You ask whether the FDCPA covers such 

agency employees (a) when the accounts being collected are "delinquent and not considered in 

default" by the creditor and (b) when the accounts "are considered in default by the creditor." 

Generally, the FDCPA applies only to "debt collectors." The core portion of the FDCPA's 

Section 803(6), 15 U.S.C. § 1692a(6), defines "debt collector" as "any person who uses any 

instrumentality of interstate commerce or the mails in any business the principal purpose of 

which is the collection of any debts, or who regularly collects or attempts to collect, directly or 

indirectly, debts owed or due or asserted to be owed or due another." (Emphasis added.) A 

person is a "debt collector" if he meets either of these two prongs. The agency employees 

described in your letter meet both. They have as their principal purpose the collection of debts 

and they "regularly collect[] or attempt[] to collect . . . debts owed . . . or asserted to be owed . . . 

another." Thus, unless they are exempt from the definition of "debt collector" under a different 

portion of Section 803(6), they are "debt collectors" and must comply with the entire FDCPA. 

 

The other exemptions from the definition of "debt collector" are assembled in Sections 

803(6)(A)-(F). In determining whether the agency employees are exempt, we first look to 

Section 803(6)(F)(iii), which excludes any person collecting or attempting to collect any debt 

owed or due or asserted to be owed or due another to the extent such activity . . . (iii) concerns a 

debt which was not in default at the time it was obtained by such person. 



Thus, if the agency employees are collecting debts that were not "in default" when the agency 

for which they work obtained them, they are not "debt collectors." The FDCPA does not define 

the term "default." While an account may not go into default on the date the consumer misses the 

first payment, it is probably in default by the time the consumer falls two months behind in his 

monthly payments, based on the legislative history of Section 803(6)(F)(iii). The Senate Report 

on the bill that became the FDCPA makes clear that Congress intended the section to exempt 

"mortgage service companies and others who service outstanding debts for others, so long as the 

debts were not in default when taken for servicing." S. Rep. No. 382, 95th Cong., 1st Sess. 7, 

reprinted in 1977 U.S. Code Cong. & Ad. News 1695, 1698. Thus, the exemption was aimed at 

entities such as mortgage servicers that obtain debts as soon as the debts are incurred and are 

primarily in the business of accepting timely payments from consumers. While some consumers 

whose accounts are obtained by these servicers eventually fail to make their regular payments, 

requiring the servicers to initiate collection procedures, collecting debts in default is not the 

servicers' primary function. 

Whether a creditor "consider[s] a debt in default" has no bearing on whether the debt is truly 

in default. Similarly, the date that the creditor charges off the debt does not affect the date the 

debt actually goes into default. Nothing in the FDCPA indicates that Congress intended a 

creditor's business decisions to determine whether a consumer benefits from the statute's 

protections. Thus, a collector cannot avoid the FDCPA's coverage by having its creditor/client 

wait until after accounts have been transferred to the collector before labeling the accounts "in 

default" or charging the accounts off. 

Because the accounts that the collection agency you describe obtains are "in default," the 

agency employees are not exempt under Section 803(6)(F)(iii). The employees will be "debt 

collectors" unless they fall within another exemption: Section 803(6)(A). That provision 

excludes from the definition of "debt collector" "any officer or employee of a creditor while, in 

the name of the creditor, collecting debts for such creditor." We stated in the Staff Commentary 

on the FDCPA, 53 Fed. Reg. 50,097 (1988) (available at 

www.ftc.gov/os/statutes/fdcpajump.htm), that this exemption "includes a collection agency 

employee who works for a creditor to collect in the creditor's name at the creditor's office under 

the creditor's supervision because he has become the de facto employee of the creditor." Id. at 

50,102, comment 803(6)-4(a). Accordingly, agency employees fall within this de facto employee 

exemption only if they both collect in the creditor's name and are supervised to a large extent by 

the creditor. Whether the creditor employees supervise agency employees sufficiently for the 

agency employees to be considered de facto employees will depend on the relevant facts. 

The agency employees you describe in your letter do collect in the name of their creditor 

clients, but they are not covered by the exemption because their collection practices and 

procedures are controlled entirely by the agency. The fact that the agency employees work on the 

agency's premises, however, would not have prevented them from meeting the Section 803(6)(A) 

exemption if they had been supervised sufficiently by creditor employees. Agency employees 

may work on the agency's premises and still be de facto employees, as long as creditor 

employees also work on the agency's premises and closely supervise the agency employees' 

http://www.ftc.gov/os/statutes/fdcpajump.htm


collection efforts. Again, whether that supervision is sufficient to comply with Section 803(6)(A) 

will depend on the facts. 

Finally, we note that, if the agency employees you describe are "debt collectors" under the 

above analysis, it appears that they and their collection agency would violate Section 807(14) of 

the FDCPA, 15 U.S.C. § 1692e(14), if they represent to consumers that they are employees of 

the consumers' creditors. Section 807(14) prohibits "debt collectors" from using "any business, 

company, or organization name other than the true name of the debt collector's business, 

company, or organization." If the agency is a "debt collector," it may not use the creditor's name 

when communicating with consumers from whom it is attempting to collect debts; it must use its 

own. 

I hope you find this information helpful. The views expressed in this letter represent an 

informal staff opinion and are not binding on the Commission. 

Sincerely, 

Thomas E. Kane 

 


